Translate

tisdag 30 juli 2013

9 ljusloggers på tornseglare i Falun

Ungfågel tornseglare. Den får bara en ring eftersom den inte kommer tillbaka nästa år.
I år var vi snabba att få på ljusloggers på tornseglare, både vad gällde infångandet och påträdandet.

4 häckningar i Kniva och 2 häckningar i Bodarna, Bjurs gav 4 omloggningar, 5 nyloggningar + ringmärkningar samt 12 ringmärkta ungar. En adult fågel som swischade in i en tom holk fick också ring på foten. Den fick ingen ljuslogg eftersom det är mycket tveksamt om den kommer tillbaka till samma plats nästa år.

Vi var tyvärr för sent ute och missade två seglare med loggar från förra året. De häckade ovanligt tidigt och hann försvinna. Hoppas att fånga dom nästa år igen. Vi märkte att de tjocka ungarna svälts de sista dagarna så de blir lagom lätta för att direkt gå på vingarna. Troligen stannar bara en vuxen kvar och pysslar om dom på slutet.
Årets ljusloggers är smalare och smidigare än tidigare. Snabblim på knuten och glasspinnen inunder så att det inte ska fastna några fjädrar i limmet. Huvudet göms under tyg, då blir fågeln lugn. 
Spännande att ha fått tillbaka 4 ljusloggers från förra årets märkning. Seglarna har varit trogna och kommit tillbaka i samma holkar. En av fåglarna var dessutom den individ som vi fick tillbaka med logg förra året - alltså tredje året i rad som vi sätter på en liten ryggsäck. Glädjande att se att de inte verkar störas av den ryggsäck vi sätter på och väger ca 0,4 g. De är underbara små medarbetare i vetenskapens värld.
Varför gör vi det? Jo, ingen har vetat var tornseglarna övervintrar eftersom de är i luften hela tiden. Nu pågår ett projekt genom prof Susanne Åkesson på Lund Universitet där vi loggar tornseglare på  platser. Öland, Öregrund, Hakkas, Finland, Tyskland och Falun. Hitills har resultaten visat att de följer västafrikas kust ner till Kongo. Därefter samlas de i Liberia över en regnskog och drar snabbt rakt över Sahara mot sin häckningsplats...och hittar otroligt nog på sin egen lilla holk igen!! Vi har ännu inte något resultat från Falu fåglarna. Jag ska rapportera så fort jag fått det.
Se artikeln i Forskning och Framsteg nr 5, 2012, som Susanne och hennes man Anders har skrivit.
"Ny teknik avslöjar tornesglarnas flyttvägar"
http://fof.se/tidning/2012/5-6/ny-teknik-avslojar-tornseglarens-flyttvagar
Hej då - flyg nu tillbaka nästa år. Ljusloggern syns på ryggen. Foto: Birger Roos
Förutom våra assisterande tornseglare som bär på budskapet så vill jag tacka Elsa Zetterberg & Leif Liss i Kniva och Birger & Gunilla Roos i Bodarna Bjurs för skötsel och ompyssling av seglarna samt assistans. Jeanette för bra teamarbete.
Birger lägger tillbaka en av ungarna i holken på verandan, Gunilla stickar Bjursåsvantar och berättar om arbetet med att bevara skogen runt Lungsjöån nordväst om Enviken.
Jeanette släpper en nyloggad. Alltid lite nervöst att se hur fint de kan flyga efter att ha fått en logga. Hittills har det gått utmärkt till 100 %. Foto: Birger Roos
Nu återstår spänningen att få svar på de återfångade loggarna - samt väntan på om vi kan återfå några nästa år....

torsdag 25 juli 2013

Tornseglar loggningen igång och CES gav törnskator

En bitsk törnskateunge
Underbara sommardagar! Då kan man ringmärka från morgon till kväll! 
Började med tidig morgon och tornseglar-premiären i Kniva . Förhoppningen var stor att återfå en ljuslogga som jag placerade på ryggen på 10 tornseglare där förra året.  En gammal bekant tog vi på en gång - sen blev det trögare. Vi väntade i nästan 6 timmar på att partnern - även den loggerförsedd - skulle ramla in i holken .Men icke. Ungarna var stora och troligen svälter dom ungfåglarna så att de ska orka lyfta på sina stappliga vingar. 
Leif gläds åt den gamle bekanten med logga på ryggen - som fick en ny ljuslogger
Leif fotar ungarna i holk 3
Elsa & Leif inväntar att någon ska flyga in i holken.
Nu ska vi göra nytt försök tidigt i morgon bitti. Det gäller ju att få av den gamla loggan innan de åter drar till Afrika.
Ytterligare en vuxen fick en logga och 4 ungar fick ring om benet.
Jag med en av ungfåglarna
Jag hann hem och äta , sen var det dags att dra till Kyrkbytjärn för den 9:e CES omgången. Upp med 15 nät och ringmärka och vittja nät non stopp till kl 22.30. Puh! Sista rundan var det över 10 fåglar! Jag är lite sliten, men inte i närheten av att tröttna. Vi fångade 40 fåglar av 13 arter. Törnskatorna var där med en hel familj och 3 ungar gick i nätet. 
Törnskatan från bilden högst upp

Och syrran till han högst upp med något mindre näbb
Bofink och lövsångare blixtrade till med ungfåglar. Äntligen fångade vi en del unga sävsparvar. Jag har varit riktigt orolig för dem.
Sävsångare i sliten dräkt
Ung sävsparv i fräsch dräkt
Björktrast - närstudie

Roligast var nog ändå skatan. Underbart påfågelglänsande och så är det något visst med att få sätta dit en storlek 6 ring! 
Glänser som en påfågel
Den unga skatan som var lite sur på mig...
Nästa märkning är planerad till 9 augusti, kvällsmärkning,
Dagens fångst blev
Art
Adult
Juv
Kontroll
Koltrast
1


Björktrast
3
1

Rödvinge tr
1


Sävsångare
1


Trädgårdssång.

1
1
Svarthätta

2

Lövsångare
1
7

Talgoxe

1

Törnskata

3

Skata

1

Pilfink

2

Bofink
1
7

Sävsparv
2
4

Summa 40
10
29
1

måndag 22 juli 2013

Nästa ringmärkning framflyttad till onsdag 24.7

Om någon är hemma och vill vara med så blir nästa ringmärkning inte fre den 26.7 som det står på schemat - utan ONSDAG 24.7. Näten uppe mellan kl 16 - 21 som vanligt när det är kvällsmärkning.

fredag 12 juli 2013

Varm kväll med mest insektsätare

Grå flugsnappare. De slitna täckarna visar att det är en 2+, alltså en adult.
Högsommar och lugnt i buskarna. Vart tog sädesärlor, mesar, finkar och sparvar vägen? Flugsnappare och trädgårdssångare dominerade i fångsten. 
Prickiga ungfåglar fanns det gott om. Rödstjärt, rödhake, sv v  flugsnappare och järnsparv. De flesta med utväxta handpennor och därmed minst i stadie pull 2. 

Ung prickig rödhake
Ung prickig svartvit flugsnappare

Ung prickig rödstjärt
Den som stack ut från alla insektsätarna var en adult stare. Nu börjar starflockarna att samlas. Vi såg två stora flockar på säkert 50 talet var. Bruna kärrhökshonan och fiskgjusen flög över och mås/tärn -ungarna väsnas samt en ensam grönbena gick omkring som enda vadare. 
Stare, adult hane
 Den varma kvällen lockade en hel del besökare och extra roligt att återse gamla ringmärkarvänner som Per Gustafsson och Jenny Sander som numera bor i Karlstad. Andra som fanns på plats var Jeanette, Johannes, Rebecka, Sune, Karin, Jonatan, Siw och på slutet kom Gertrud och Torbjörn.
Jag kan snart ta semester. här ringmärker Rebecka & Jeanette, Sune och Karin assisterar
Kvällssolen vid en av nätgatorna. Karin, Jeanette & Rebecka
Jeanette får tillbaka en kompis, svartvit flugsnappare, som hon märkt förra året
Lundhagsdiggare. Rebecka, Per, Jenny, Jeanette
Vi får se när nästa ringmärkning blir av..känns lite osäkert så här i semstertider. Håll koll på den här bloggen.

Dagens fångst gav 21 fåglar och vi är nu uppe 128 adulta, 46 ungfåglar och 58 kontroller i CES projketet.
11 juli 2013:
Järnsparv                     1  juv
Rödhake                      3 juv
Sävsångare                              1 kontroll
Törnsångare    1 adult
Trädg sångare 2 adult + 5 juv
Grå flugsnapp  1 adult
Sv v flugsnapp 1 adult + 1juv + 2kontroll
Talgoxe                                    1 kontroll
Stare               1 adult
Bofink             1 adult
SUMMA         7 adulta 10 juvenila 4 kontroller = 21




onsdag 10 juli 2013

Spanskt ringmärkarbesök

Nästa ringmärkning vid Kyrkbytjärn blir imorgon enligt schemat. Torsdag den 11 juli . Näten uppe mellan kl 16 - 21.
Mindre hackspett, hane. Ingarvshöjden
Barbara Reguera Alonso ringmärkte jag tillsammans med i Doñana, Spanien 2010. Nu stod hon plötsligt här efter att ha arbetat med halsbandsflugsnappare på Gotland. Första upplevelsen var slaguggla med ungar - på Bingsjöstämman!
Bingsjöstämman. Slaguggla med två ungar...stämningen var fin. Barbara & Martha var överlyckliga. De finklädda sällskapet bjöd oss på dryckjom då de fick se slagugglan i våra kikare.
Sedan fick hon vara med om en sagolik vandring upp på Ärtknubben, fiskgjusinventering, paddling och inte minst ringmärkning i Falun. 
Skogspärlemorfjäril på vår fislgjuseinventeringsrunda vid Gussarvshyttan
Barbara ringmärker kärrsångaren som satt i vassnätet, Ingarvshöjden.
Kärrsångare

Vi drog upp till Ingarvshöjden några timmar en kväll. Det gav snabbt utdelning på kärrsångare - en raritet för en spanjor, och mindre hackspett. Hane med ruvfläck!
Mindre hackspetten får en ring av BRA

måndag 1 juli 2013

Ärlsommar

Kl är 04 och solen går upp över Kyrkbytjärn. Ringmärkarplatsen ligger i i dungen rakt fram.
Sjunde CES ringmärkningen är nu avklarade för säsongen och det är sädesärlorna som dominerar. Hela 16 ungfåglar och 4 adulta plockade jag och Tysk Jan ur näten. Sammanlagt blev det 54 fåglar och vi hade jämt flyt så det var svårt att sluta...det blev tröttheten som fick oss att ta in näten vid 12-tiden.14 olika arter och ungfåglar av sädesärlor, lövsångare,talgoxar, pilfink, bofink, grönfink och nötväcka. 
Sällskap tidigt på morgonen, men Mickel vill jag helst slippa i näten,
Morgonen kändes som en augustidag med vått i gräset och lätt dimma. Är det verkligen juni? En sydsträckande brushane spädde än mer på höstkänslan. Lärkfalken drog förbi, två adulta tranor  - utan unge - på åkern. Mickel sprang och jagade i det nyklippta gräset.Två skäggdoppingungar, en sothöneunge och knölsvanarna verkar vara försvunna? Känns som en ganska mager sommar vad gäller smått. De som gått bra är skrattmåsarna med miljoner ungar och hela 10 par fisktärnor med smått.
En vanlig syn på nätrundorna - sädesärleungar
Stjärt av....svaret finns på sista bilden
Talgoxungarna verkar komma från holken jag satt upp vid nätet längst bort. Kul!
Pilfinkunge övar balans
Jag min klant , hade glömt ringpåsen hemma så vi hade bara storlek 1, 1,5 och 2. Tre björktrastar missade vi därför i statistiken. Suck - och jag som var så sugen på att prova nya  polygripen...men okej, vi slapp nerskitna fågelpåsar.
Adult järnsparv
Svartvita flugsnapparen ser ut som fladdermöss nu när de ruggar som mest. Stjärtlös och några gamla slitna bruna handpennor , solblekta sedan vintern i Afrika.  De fina svarta fjädrarna börjar komma fram - bra att ha till kommande afrikatur.
Sädesärlorna har ännu inte börjat rugga. Handpennorna är solblekta efter solgasset under vintern , söder om Ekvatorn. De ruggar partiellt även under vintern varpå en tertial och några mindre täckare redan är utbytta och mer svarta.
Tornet fick fint besök av en gammal vän fågelfotografen Lars Lundmark och Anette. Se Lars fantastiska bilder på http://www.larslundmark.se/

Tysk Jan, Lars Lundmark, Anette. Kolla in Lars lilla kameran på stativet :-)
Nästa gång kanske blir 11.7, kvällsmärkning. Innan dess ses vi kanske på någon av alla spelmansstämmor som får polsketakten att sjuda över nejden?
Stjärten satt på denna unga nötväcka
Dagens fångst 30.6  gav
Art
Adult
Juv
Kontroll
Sädesärla
3
16
1
Järnsparv
1


Buskskvätta
1


Sävsångare


2
Törnsångare


2
Trädgårdssång.
3

1
Lövsångare

4
1
Sv v  flug
3


Talgoxe
1
6
1
Nötväcka

2

Pilfink

1

Bofink

2
1
Grönfink

1

Sävsparv


1
Summa 54
12
32
10